Tiesitkö, että teemme jatkuvasti erilaisia yhteistöitä kehittääksemme toimintaamme ja sen vastuullisuutta? Osallistumme erilaisiin projekteihin ja tutkielmiin, esimerkiksi Planetary Well-being for JYU ja JYU.Wisdomin kautta. Vuonna 2021 teimme yhteistyötä Jyväskylän yliopiston opiskelijan gradututkielman parissa, jonka aiheena oli Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi. Tänä vuonna jatkamme yhteistyötä uuden gradun parissa, joka käsittelee myös kestävää kehitystä.
Päätimme istua alas keskustelemaan tutkielmasta ja kestävästä kehityksestä gradun tekijän, Takuto Ikeokan kanssa. Ravintolamme ovat hänelle tuttuja opiskelijaruoan näkökulmasta, mutta graduohjaajan vinkatessa hänelle, että voisimme olla potentiaalinen yhteistyökumppani graduprojektissa Takuton kiinnostus heräsi uudella tavalla. Hänen mukaansa on inspiroivaa päästä antamaan oma panoksensa tunnetun kampusalueella toimivan yrityksen vastuullisuuden kehittämisessä oma yliopistouransa aikana.
Takuto opiskelee pääaineenaan ympäristöjohtamista. Hänellä onkin pitkä tausta ympäristön hyvinvointiin ja vastuullisuuteen liittyvissä tehtävissä, sillä opintojensa lisäksi hän on suorittanut aiemmin harjoittelun kestävän kehityksen parissa sekä kirjoittanut useita artikkeleita aiheesta. Lisäksi hän on perehtynyt globaaliin ympäristöpolitiikkaan. Ympäristövaikutukset ja yritysten toiminnasta syntyvä luontojalanjälki ovat Takuton mielestä pinnalla myös Suomessa. Kuitenkin alan usea osa-alueet, kuten biodiversiteetin johtaminen, vaativat vielä lisää tutkimusta. Positiivista on, että monet yritykset ovat todella kiinnostuneita kestävistä valinnoista. Takuton mukaan kehitystä tapahtuukin juuri uusien toimintatapojen kautta - ja niitä kehitetään onneksi jatkuvasti.
Takuto tekee gradussaan luontojalanjälki -laskelman toiminnastamme, keskittyen erityisesti ruokiemme raaka-aineiden hankintaprosessiin ja millainen vaikutus sillä on ympäristöön. Olemme toimittaneet useamman vuoden ajan keräämäämme dataa hänelle, esimerkiksi ruokamme raaka-aineisiin ja niide ostoprosessiin liittyen. Materiaalien perusteella Takuto pystyy tekemään yhteenvedon toimintamme vaikutuksista luontoon. Saamiemme tulosten perusteella pystymme siis kehittämään vastuullista toimintaamme entisestään! Laskentaprosessi on vielä käynnissä, ja yksityiskohtaiset tulokset valmistuvat gradun edetessä. Takuto on kuitenkin jo nyt havainnut mielenkiintoisia seikkoja, kuten eroavaisuuden ruoan alueellisessa kulutuksessa, jos vertauskohteena olisi esimerkiksi hänen kotimaansa Japani. Hän demonstroi ruokahankitojemme sisältävän paljon lihavaihtoehtoja, maitotuotteita sekä viljatuotteita. Erityisesti ruisleipä kiinnitti hänen huomionsa. Tutkimuksen tuloksista keskustelemme, kun gradu on valmis, joten jäämme innolla odottamaan laskelman etenemistä.
Keskustelun päätteeksi Takuto vielä huomauttaa, että luontojalanjälki -laskelman tekeminen toimii oikeastaan lähtökohtana ympäristöystävällisemmän toiminnan kehittämiseksi. Jotta toimintaa voi kehittää parempaan suuntaan, on oltava jonkinlainen käsitys lähtötilanteesta, olipa kyseessä yritys tai yksityishenkilö. Hän toivookin, että ihmiset niin yrityksissä kuin henkilökohtaisessa elämässään olisivat yhä enemmän kiinnostuneita ymmärtämään oman toimintansa vaikutuksesta ympäristöön. Me ainakin olemme, joten suuntaa lukemaan nettisivujemme päivitetty Vastuullisuus -osio, josta löydät lisätietoa asiasta!