Kannamme vastuun sanojen ja tekojen kautta. Voit tutustua toimintamme vastuullisuuteen tälle sivulle tiivistettyjen konkreettisten esimerkkien avulla.

Kestävä ruoan tuotantoketju

Ruokatuotannon suunnittelutyö, raaka-aineiden valinta ja kestävämpien vaihtoehtojen kehittäminen ovat vastuullisen toimintamme pohja.

  1. Suunnittelemme resurssiviisaasti raaka-aineiden käyttöä ja reagoimme joustavasti ruoan kysyntään
  • Suunnittelemme ruokalistamme sesongit huomioiden.
  • Vähennämme hävikkiä jaksovalmistuksen avulla. Valmistamme ruokaa pitkin päivää, minkä ansiosta pystymme reagoimaan päivittäiseen menekkiin ja näin välttämään ylimääräisen ruoan valmistamisen.
  1. Valitsemme raaka-aineemme huolellisesti 
  • Käytämme vain WWF:n hyväksymiä kalalajeja. Ruokalistoiltamme ei löydy WWF:n punaisen listan kaloja.
  • Noudatamme “First in, first out” -periaatetta, jonka avulla estämme raaka-aineiden turhan pilaantumisen ja hävikin syntymisen.
  • Käytämme vain WWF:n hyväksymiä kalalajeja. Ruokalistoiltamme ei löydy WWF:n punaisen listan kaloja.
  • Noudatamme Compass Group FS Finlandin vastuullisuusohjelmaa, joka ohjaa raaka-aineiden hankintaa.
  • Olemme mukana Häkitön Jyväskylä -kampanjassa ja sitoudumme käyttämään ainoastaan luomu-, lattia- ja ulkokanaloiden munia vuoteen 2024 mennessä.
  • Käytämme 100% suomalaista broileria ja tuore naudan-, porsaan- ja siipikarjanliha on 100% kotimaista. Saatavuusongelmien johdosta riistaruokien valmistuksessa joudumme käyttämään osittain ulkomaista lihaa.
  • Tarjoilemme tilaisuuksissamme ja toimipisteidemme perusvalikoimassa Reilun Kaupan-, luomu- ja hiilineutraalia kahvia.
  • Vahvistamme yhteistyötä paikallisten tuottajien ja toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Päijänteen läheisyys mahdollistaa lyhyet toimitus- ja varastointiajat järvikaloille, joilla on iso rooli juhla- ja edustustilaisuuksissamme.
  1. Kehitämme kestävämpiä kasvis- ja vegaaniruokavaihtoehtoja

Kokeilemme jatkuvasti uusia konsepteja, joiden avulla kannustamme asiakkaitamme suosimaan kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.

  • Valmistamme päivittäin kasvis- ja vegaanilounasta. Mikäli vegaaniruoka ei ole päivän kasvisvaihtoehtona linjastossa, sen saa pyytämällä suoraan keittiöstä.
  • Kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja on tarjolla myös kaikissa muissa palveluissamme, kuten välipalatuotteissa ja juhlapalveluiden tarjoilussa.
  • Olemme profiloineet ravintola Unon kasvisruokapainotteiseksi.
  • Teemme jatkuvasti erilaisia kokeiluja kampanjoiden ja tempausten muodossa, kuten “Saa sekoittaa” -konsepti, jonka tavoitteena on mahdollistaa kasvisruoan kokeilu liharuoan ohella matalalla kynnyksellä. Lisäksi järjestämme erilaisten teemapäivien ja -viikkojen yhteydessä täysin vegaanisia kahvilatarjouksia, jotka houkuttelevat asiakkaita tutustumaan kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin.
  • Järjestämme säännöllisesti vegaanisiin vaihtoehtoihin liittyviä tarjouksia ja kampanjoita, joiden avulla pyrimme löytämään asiakkaita miellyttäviä tuotteita.


Nordic Ramen

Kierrätyksen monet muodot

Kierrätys, hävikin ennaltaehkäisy ja kestävät valinnat ovat keskeisiä toimintaperiaatteitamme, joiden avulla edistämme ympäristöystävällisempää ruokakulttuuria.

  1. Kierrätys ja kestävät valinnat
  • Kaikki ravintoloissamme syntyvä jäte kierrätetään asianmukaisesti osana jätehuollon suunnitelmaa. Esimerkiksi syksyn 2024 raporttien mukaan jätteen hyötykäyttöaste on ollut täydet 100 %, mikä kuvastaa kierrätyskäytäntöjemme tehokkuutta.
  • Olemme mukana elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa, jonka kautta pyrimme kohti parempaa kannattavuutta ja kestävyyttä.Lue lisää sitoumuksesta täältä.

    https://sitoumus2050.fi/materiaalisitoumukset#/details/737360

    Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus - Motiva

  • Olemme poistaneet käytöstä täysin muoviset kertakäyttötuotteet.
  • Kertakäyttöastioissa suosimme biohajoavia materiaaleja, esimerkiksi biohajoavaa muovia smoothiekupeissa.
  • Pahviset kertakäyttömukimme on valmistettu 100 % uusiutuvasta, kasvipohjaisesta PEFC-sertifioidusta materiaalista.
  • Kannustamme asiakkaitamme kestäviin valintoihin tarjoamalla 10 sentin alennuksen kestomukiin ostetusta kahvista tai teestä.
  1. Hävikin ennaltaehkäisy ja seuranta
  • Seuraamme päivittäin toimipisteissämme syntyvän hävikin määrää ja etsimme jatkuvasti keinoja sen vähentämiseksi.
  • Järjestämme kaksi kertaa vuodessa Hävikkiviikon, jonka tavoitteena on konkretisoida asiakkaillemme lautashävikin määrä ja lisätä tietoisuutta hävikin vähentämisen tärkeydestä.
    • Vuonna 2023 lautashävikki oli yhteensä 14 573,87 kg, mikä vastaa keskimäärin 18,15 grammaa per asiakas. Viimeisten viiden vuoden aikana lautashävikin määrä on pienentynyt keskimäärin 4 grammaa per asiakas, mikä osoittaa merkittävää edistystä hävikin minimoimisessa.
  1. Ylijäämäruoan hyödyntäminen
  • Myymme ravintoloissamme päivittäin ylijäämäruokaa 10 minuutin ajan sulkemisesta edulliseen hintaan kotiin vietäväksi.
  • Olemme ottaneet käyttöön ResQ-sovelluksen, jonka avulla voimme myydä ylijäämäruokaa suoraan asiakkaille helposti ja nopeasti.
  • Toimimme periaatteen pohjalta, jonka mukaan jokainen raaka-aine ansaitsee tulla käytetyksi viimeiseen muruseen asti. Esimerkiksi ylijääneestä aamupuurosta valmistamme rieskaa.


Hävikkiviikko

Ympäristöä säästävät toimintatavat

  • Kuljetamme tuotteitamme kampusalueen pisteiden välillä sähköautolla.
  • Minimoimme turhan energiankulutuksen sammuttamalla turhat valot ja laitteet käytön jälkeen.
  • Suosimme keittiölaitteiden puhdistuksessa höyrypesua, joka säästää vettä ja minimoi kemikaalien käyttämisen.
  • Dokumentoimme omavalvonnan sähköisessä muodossa.

Yhteistyö vastuullisuuden puolesta

Semma on sitoutunut erilaisiin yhteistöihin ja projekteihin kestävän kehityksen edistämiseksi. Teemme aktiivista yhteistyötä niin opiskelijoiden, yliopiston kuin muiden kumppaneiden kanssa kehittääksemme toimintamme vastuullisuutta ja pienentää ympäristövaikutuksiamme. Esimerkkejä yhteistyöprojekteistamme:

  • Aloitimme vuonna 2024 yhteistyön yliopiston vastuullisuusryhmän, Planetary Well-being for JYU -ohjelman kanssa keskittyen kehitys- ja tutkimusyhteistyön yhdistämiseen.
  • Olemme mukana Jyväskylän yliopiston tavoitteessa saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Tämä tavoite ohjaa monia vastuullisuustoimiamme ja päätöksiämme.
  • Teemme yhteistyötä Jyväskylän yliopiston Wisdom-yhteisön kanssa. Yhteistyön tuloksena on muun muassa pro gradu -tutkielma Semman hiilijalanjäljestä ja sen pienentämisen mahdollisuuksista.
  • Suoritamme parhaillamme luontojalanjälkilaskentaa osana pro gradu -tutkimusta, jonka on määrä valmistua vuonna 2025. Tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa toimintamme ympäristövaikutuksista ja auttaa meitä tunnistamaan keinoja niiden pienentämiseksi.

Vastuullisuus näkyväksi – vaikuttava viestintä valintojen tueksi

Semmalla uskomme, että vastuullisuus ei ole vain yksilöiden, vaan yhteisön yhteinen projekti. Tiedolla ja kannustavalla viestinnällä rakennamme yhdessä kestävämpää huomista. Viestinnällämme pyrimme tekemään vastuullisuudesta näkyvää, ymmärrettävää ja saavutettavaa.

  • Ruokalistoillamme kasvisruoka on aina ensimmäisenä vaihtoehtona.
  • Merkitsemme lounaslistoillemme ilmastoystävälliset vaihtoehdot ILM-merkinnällä, joiden raaka-aineiden hiilijalanjälki on keskimäärin 30 % pienempi kuin tavanomaisessa lounaassa.
  • Kampanjoimme vastuullisuuden puolesta erilaisilla teemaviikoilla ja sidosryhmien kanssa tehtävän yhteistyön kautta. Järjestämme kahdesti vuodessa vastuullisuusviikon ja osallistumme vuosittain Kestävän kehityksen viikkoon. Näiden teemaviikkojen aikana nostamme esiin vastuullisuuden merkityksen niin ruokailutottumuksissa kuin laajemmin yhteiskunnassa.
  • Lisäksi olemme mukana tukemassa ja nostamassa esiin vastuullisuutta painottavia kansainvälisiä ja paikallisia teemapäiviä, kuten maailman Vegaanipäivää ja Ympäristöpäivää. Näiden päivien viestinnässä korostamme, kuinka pienilläkin arjen valinnoilla voi olla suuri vaikutus.


Spotlight